Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 13. joulukuuta 2011

Toipuminen laparoskopiasta ja vinkkejä kohtalotovereille

Toipumiseni laparoskopiasta on ollut yllättävän nopeaa. Perjantaina sairaalasta kotiuduttuani vatsani oli kuin jalkapallo. Uskomatonta, kuinka suureksi se voikaan venyä. Takki ei mahtunut ollenkaan kiinni ja päällekin meni vain hyvin väljä tunika. Inhottavin jälkivaiva minulla oli hartia- ja palleapistos. Maha oli kovin täynnä ilmaa, ja se selvästi painoi palleaa ja aiheutti epämukavaa oloa myös hartioissa. Jouduimme tekemään myös nukkumisjärjestelyitä, koska pystyin olemaan vain vasemmalla kyljelläni tai selälläni. Niinpä minun täytyi mennä nukkumaan miehen puolelle sängyssä, koska muuten en olisi päässyt kumolleni.

Lauantaiaamuna oloni oli kohentunut jo kummasti. Sain aamulla mennä suihkuun ja ottaa haavoja peittävät siteet pois. Haavoja minulla on neljä. Yksi isompi navassa ja kolme pienempää sen ympärillä. Haavoja täytyy suihkutella kaksi kertaa päivässä. Lauantaina syöminenkin alkoi jo luistaa, vaikka isoja annoksia mahaani ei yksikertaisesti mahtunut. Syöminen teki myös olon epämukavaksi, koska vatsassa olevat kaasutkin lähtivät liikkeelle. Kaasut eivät myöskään millään tuntuneet poistuvat kehostani mitään kautta. (Näin korrektisti ilmaistuna!)

Lauantaina kävin myös ulkona kävelyllä saattajan kanssa. Takki ei edelleenkään mahtunut päälle, mutta en ehtinyt kyllä sadan metrin lenkillänikään kovasti paleltua. Vauhti oli edelleen kovin hidas. Sunnuntaina ja maanantaina lenkkeilinkin jo puolen kilometrin lenkit. Maanantaina takkikin jo mahtui kiinni!

Endometrioosiyhdistyksen vinkit ovat mainioita. Tässä kuitenkin oma vinkkilistani, jossa myös varmasti toistan linkin listaa:
  • Vaatteet: Kannattaa varata ennen leikkausta puhtaaksi mahdollisimman monta väljää mekkoa ja matalia pikkuhousuja. Haavojen suihkuttelun jälkeen on mukava vaihtaa päälle puhtaita vaatteita ja väljään mekkoon iso maha mahtuu mainiosti. Hyvin matalallekin käännetyt housut tuntuvat ahdistavilta.
  • Ruoka: Mahaan ei mahdu kerralla paljon ruokaa ja juomaa, joten kannattaa varata ulottuville sellaista ruokaa, jota on helppo syödä pieniä annoksia kerrallaan.
  • Tyynyt: Tyynyt ovat todella hyviä apuvälineitä. Yskiminen, nauraminen ja aivastelu sujuvat paljon paremmin, jos painaa samalla tyynyllä vatsaa. Tyynyillä voi myös muotoilla makuualustansa juuri oikeanlaiseksi.
  • Kaasut: Ne poistuvat kaikkia mahdollisia reittejä. Hyvät tavat kannattaa heittä hetkeksi romukoppaan. Kaasujen päästely ylä- ja alakautta oikeastu helpottaa oloa ja PALJON! Ällöttävää. Cuplaton on muuten oiva varuste lääkekaappiin.
  • Hartiapistos: Lämpöpussi ja hieronta helpottavat vähän oireita. Myös syvään hengittäminen toimii.
  • Viihde: Toipuminen on tylsää! Kaikenlaista viihdettä saataville. Ystävät ovat ihanaa viihdettä, mutta heistä nauttiminen on todella uuvuttavaa. Ystäviä siis sopivassa suhteessa.
  • Lenkkeily: Kävely helpottaa oloa. Epämukavan olon iskiessä parasta on nousta ylös. Kannattaa myös mennä ulos mahdollisimman nopeasti. Ulos ei kuitenkaan kannata mennä aluksi yksin. Saattaja voi talutella portaissa ja auttaa muutenkin, jos väsymys iskee. Kävelyvauhti muistuttaa tietysti rasvattua salamaa. Väistäminen on hankalaa, joten ei kannata mennä lenkille jouluruuhkaan.
  • Huumori: Nauraminen sattuu, joten kannattaa ottaa kaikki vakavasti. Tyhmintä on keksiä itse hyviä juttuja. Kummallista, että juuri silloin, kun nauraminen on kiellettyä, ympärillä tapahtuu kamalasti kaikkea hauskaa! Viihdettä ei muuten kannata etsiä esimerkiksi netin hauskuutuspalstoilta tai komedioista. Mitä synkempää sitä mukavampaa!
  • Sairausloma: Minulle sitä määrättiin operaatiopäivän lisäksi seitsemän päivää.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kovasti ihanasta kirjoituksesta. Itse eilen laparossa käytynä ihan toivoton olo. Lukiessa tuli olo että puhuisi omasta. Sain tukea ja turvaa. Kiitos :)

Illusia kirjoitti...

Kiitos kommentistasi! Aivan mahtavaa, että tästä oli iloa. Toivottavasti toipuminen on sujunut hyvin!