Siirry pääsisältöön

Draama koulutuspäivästä

Koulutuksessa. Paikalla on työkavereita sekä vanhasta että uudesta työpaikasta. Työkavereiden joukossa myös kaksi entisen työpaikan esimiestä, joille nainen on hoidoistaan viime keväänä kertonut. Naisen vatsa on pyöristynyt kesän aikana. Ei siksi, että hän olisi onnistunut tulemaan raskaaksi, vaan siksi, että hoitojen vaikutukset näkyvät vielä vatsassa.

1. esimies: Hei! Mukava nähdä. Mitä kuuluu?
Nainen: Oikein hyvää kuuluu.
1. esimies: Aivanko oikein hyvää?
Nainen: Voi, ei aivan niin hyvää. Sillä rintamalla ollaan vielä samassa pisteessä. Toivoa on taas, mutta ei muuta.

2. esimies (katsoen merkitsevästi vatsan suunnalle): No, joko sinua saa onnitella?
Nainen: Voi, ei valitettavasti vielä. Samassa pisteessä ollaan edelleen. Toivoa on taas, mutta ei vielä muuta. Katsellaan nyt tässä vielä.

Koulutuksesta nainen lähtee surullisin mielin. Toisaalta hän tietää, että mukana elävät ihmiset toivovat aidosti hänen onnistuvan. Toisaalta häntä harmittaa, että hän on kertonut asiastaan niin monelle. Häntä surettaa, koska häntä on taas kerran muistutettu asiasta. Taas kerran aikaa on kulunut. Sellaista aikaa, jona jotain merkittävää olisi voinut ehtiä tapahtua. Mitään merkittävää ei kuitenkaan ole tapahtunut. Ei vielä eikä ehkä koskaan.

Kommentit

A sanoi…
Mä pelästyin ensin, että asia olisi levinnyt muidenkin korviin kuin niiden, jotka asiasta jo jotain tiesivät. Onni, etteivät sentään liian avoimesti "onnitelleet". Tuollaiset kohtaamiset muistuttavat hyvin ajan kulumisesta. On se vaan karmeaa tajuta, että joku muu ei ehkä tänään vielä ollut raskaana, mutta huomenna kyllä. Tarkoitan, että koskaan aiemmin en ole tuntenut päivien ja kuukausien pituutta näin konkreettisesti. Ja mitä kaikkea jo voisi olla, mutta kun ei ole.
minnemonne sanoi…
Kaikki tietysti tekevät omat ratkaisunsa siinä, miten laajasti esim. juuri töissä kertovat tilanteesta, tai jättävät kertomatta. Tietääkö esimies tai työkaverit projektissa hektisenä aikana, että ihminen on töistä poissa viikon jollakin mystisellä syyllä (epämääräinen hätävale vatsaflunssasta tai migreenikierteestä), vaiko siksi, kun ihminen on IVF:ssä?

Lapsensaantivaikeuksia ja hedelmöityshoitoja ympäröi joku mystinen hyssyttelyn aura. Ainakin itse olen ollut ällikällä lyöty, miten yleisiä ko. asiat ovat omassakin tuttavapiirissä, kun itse on ensin ottanut asiaa puheeksi... Silti niistä ei kukaan puhu mitään. Koskaan. Ei siviilissä, saati sitten töissä.

Minusta on hyvä, että nainen on kertonut. Tilanne on naiselle todellisuutta. Eikä nainen ole ainoa, edes kyseisellä työpaikalla.
Illusia sanoi…
Kiitos kannustuksesta! Kyllä se varmaan loppujen lopuksi on hyvä, että töissä ja muuallakin on aiheesta tullut kerrottua. Jokaisella kertomisella tulee myös sitä hyssyttelytapaa rikottua.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emme me lukkiutuneetkaan kotiin

Adoptioon valmistautuessamme kävimme kursseilla ja neuvonnassa. Niistä jäi monia asioita mieleen. Yksi niistä asioista on se, että kiintymyssuhteen kehittymisen vuoksi olisi hyvä rauhoittaa aluksi elämä oman perheen keskeiseksi. Lapsen on hyvä oppia ensin tuntemaan omat vanhemmat ja vasta sitten alkaa tutustua muuhun maailmaan.
Me emme ole totelleet.
Jo hakumatkalla kyläilimme tuttavaperheessä ja kotiin päästyämme olemme tavanneet monia ihmisiä. Tietysti monet haluavat nähdä meidät. Ja me haluamme nähdä ystäviämme ja perhettämme! Tietenkin haluamme. Meillä oli heitä aivan älytön ikävä silloin, kun vietimme melkein neljä viikkoa hotellin muurien sisäpuolella tutustumassa toisiimme.
Meidän elämämme on sellaista. Me tapaamme ihmisiä, koska ihmiset ovat meille tärkeitä. Vietämme me tietysti paljon aikaa keskenämmekin. Halaamme, sylittelemme ja leikimme. Kerromme, että rakastamme. Meidän ihana perheemme!

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

Onnen keskelle tuli myös suru

Siitä on nyt tarkalleen viikko. Hain koiran veljeni luota kotiin. Kävin sen kanssa viimeisellä lenkillä. Rapsuttelin sitä takapihalla ja syötin viimeisiä herkkuja. Nostin sen viimeisen kerran autoon, ja mieheni ajoi sen kanssa eläinlääkäriin.

Koiran kuolema sattuu kovasti. Tuntuu syylliseltä. Aina välillä havahdun ajattelemaan, ettei kukaan pidä huolta siitä. Se on nyt aivan yksin. Me hylkäsimme sen.

Olen onnellinen. Sain ihanan koiran, joka kulki mukana niin monessa. Kahdentoista vuoden ajan minä pidin huolta siitä ja se piti huolta minusta. Se vei minut ulos silloinkin, kun olisin mieluummin jäänyt ikuisiksi ajoiksi itkemään sänkyyn. Se juoksi minun kanssani silloin, kun oli pakko juosta kovaa, että saisi ahdistuksen salpaamat keuhkot taas toimimaan.

Minulla on aivan älytön ikävä. En saa enää koskaan silittää sen mustaa pehmeää karvaa. Se ei enää koskaan nuku jaloissani. Se ei enää saa hepuleita pelkästä elämän ilosta. Se ei enää ulvo, kun paloauto ajaa ohi. Sen tyhjä panta makaa kä…