Siirry pääsisältöön

Erilainen joulunaika

Tämä joulunaika oli kovin erilainen kuin edelliset. Meidän lapsettomuutemme taipaleelle on osunut nyt yhteensä kolme joulua. Tiedän, että se on paljon vähemmän kuin monella muulla. Tiedän myös, että lapsettomia jouluja on meillä vielä edessämmekin.

Vuonna 2010 olimme vasta pari kuukautta aikaisemmin aloittaneet yrittämisen. En siis ollut vielä kamalan pettynyt, kun kuukautiseni alkoivat jouluaattona. Kipeä kuitenkin olin. Siinä vaiheessa en tiennyt kuukautiskivuissani olevan mitään erikoista. Söin aivan liian paljon Ketoriinia ja yritin kestää. Jouluruoka ei meinannut mahtua mahaani ja syömisen jälkeen makasin monta tuntia sohvalla sikiöasennossa ja yritin kestää. Mieheni sai joulupuurosta mantelin ja halusin kovasti hänen toivovan meille lasta seuraavaksi jouluksi. (Myöhemmin kuulin, että mies oli kuitenkin toivonut jalkapallojoukkueelleen mestaruutta. Se toive toteutui!) Uskoin, että meillä saattaisi hyvinkin olla seuraavana jouluna lapsi. Sen enempää en lapsesta kuitenkaan uskaltanut haaveilla.

Vuonna 2011 olin käynyt joulukuun alussa laparoskopiassa. Olin saanut sieltä diagnoosin ja tyrmäävän tuomion: luomulasta ei kannata edes yrittää. Aloitin e-pillereiden syömisen ja odotin edessä olevia ivf-hoitoja. Ensimmäiset laparoskopian jälkeiset kuukautiset olivat olleet helpot ja uskoin kovasti ivf-hoitojen tuottavan meille tuloksia. Mieheni sai jälleen joulupuuron mantelin ja tällä kertaa toivoi oikeasti lasta. (Joukkue voitti tosin jälleen kerran mestaruuden.) Ajattelimme, että ehkä ensi jouluna meillä jo olisi lapsi. Tämän enempää en uskaltanut haaveisiin päästää tänäkään jouluna.

Vuonna 2012 hedelmöityshoitomme ovat päättyneet ja olemme lähdössä adoptiopolulle. Tänä jouluna emme voineet ajatella, että ensi jouluna meitä jo olisi kolme. Tiedämme, että näin ei ole. Menee vielä useampikin joulu ilman lasta. Tänä jouluna uskalsimme kuitenkin ensimmäistä kertaa haaveilla joulusta lapsen kanssa. Kuinka isä ja lapsi menisivät hakemaan kuusta ja koristelisivat sen. Kuinka katsoisimme yhdessä lapsen kanssa Joulupukin kuumaa linjaa. Kuinka jonakin vuonna hän ehkä haluaisi soittaa sinne. Kuinka voisimme kertoa tarinoita ja jännittää yhdessä joulupukin tulemista. Kuinka heräisimme lapsen kanssa keskellä yötä syömään karkkia, koska se on luvallista vain jouluna. Kuinka täysi joulumme olisikaan. Tänä jouluna olimme onnellisempia ja surullisempia kuin pitkään aikaan.

Psst. Tänä jouluna minä sain mantelin.


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Tämä postaus puhutteli, kosketti ja hymyilyttikin. Paljon asiaa, johon samastun ja mehevä kirjoitustyyli miellytti. Onnea mantelista. Veikkaan ettei toiveesi välttämättä liity jalkapallojoukkueisiin...
Illusia sanoi…
Kiitos!

Minun toiveeni ei kyllä ollut myöskään raskaaksi tuleminen. Miksi toivoa sellaista mikä ei tule toteutumaan. Muuten en tietysti voi toivettani paljastaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…