Siirry pääsisältöön

Lapsettoman paikka

Sain tilaisuuden viettää viime viikonloppua ajatukset kaukana poissa äitienpäivästä. Lauantaita vietin uskomattoman sydämellisessä seurassa Simpukka ry:n 25-vuotisjuhlissa Helsingissä. Juhlissa julkaistiin mahtava ja koskettava runokirja nimeltään Lapsettoman paikka.

Runokirjan voi tilata Simpukan verkkokaupasta. Tämä on linkki.

Tämä runo kosketti minua kovasti:Yhteinen unelma

Iho vasten toista ihoa,
rakkaudesta hikinen iho.

Joskus hiljaa peiton alla pimeässä,
joskus ääneen iloiten päivänvalossa
sohva siirtyy paikaltaan.

On vain me kaksi,
sinä ja minä.

Yhteinen unelma,
yhteinen riemu,
yhteinen nauru,
yhteinen haave.

Iho vasten sairaalan paperista lakanaa,
tuskasta hikinen iho.

Jalat kiinni telineissä,
loisteputkivalaistus.

On me kaksi.
Ja nuo toiset.
Minuun sattuu,
en uskalla itkeä ääneen.

Yhteinen unelma,
yhteinen suru,
yhteinen ikävä,
yhteinen murtunut haave.

Olet lähempänä minua
kuin koskaan.

– Anna Mehtonen

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Nyyh.
Kaipaava sanoi…
Voi itku miten koskettava runo! ;(
Anonyymi sanoi…
Tiedoksi: Kaks plussan lapsettomuussivustolla on "Lopullisesti kaksin jääneet" otsikon alla on tällä hetkellä käynnissä keskustelu tuosta uudesta elämänvaiheesta ja siihen sopeutumisesta.

Sara
Illusia sanoi…
Kiitos tiedosta!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…