Siirry pääsisältöön

Lentokoneessa

Hän oli tyttö ja hänellä oli mustat kikkarat hiukset suloisesti saparoilla. Hän oli vielä aika pieni. Peuhasimme olohuoneen sohvalla ja minä otin hänet jalkojeni päälle lentokoneeseen. Hän ei ollut ikinä aikaisemmin leikkinyt lentokonetta ja aluksi häntä vähän jännitti, kunnes kasvoille tuli riemastunut ilme. Sinne uneen hän jäi, mutta jätti mieleen niin ihanan olon kokonaisiksi päiviksi. Minä uskallan jo uneksia hänestä.

Toinen neuvontakerta oli todella onnistunut ja mukava. Ehdimme kolmessa tunnissa puhua vain mieheni suvusta ja menneisyydestä. Minun menneisyyttäni käsitellään seuraavalla kerralla kotikäynnin yhteydessä. Samalla kerralla keskustelemme myös parisuhteestamme. Mieli jäi hyväksi ja luottavaiseksi.

Järistys ja jälkijäristyksetkin alkavat hiljalleen laantua. Jälleenrakennukseen menee varmasti kauan aikaa. Siinä olen tietysti mielelläni apuna. Pariin päivään en ole kuitenkaan enää kantanut musertavaa huolta mukanani. Olen uskaltanut nukkua pelkäämättä huonoja uutisia. Kyllä tämäkin tästä. (Ja anteeksi tämä kryptisyyteni. On suojeltava yksityisyyttä ja kuitenkin myös kirjoitettava.)

Kommentit

Inka sanoi…
Ihanaa, että neuvonta on tuntui mukavammalta ja toivottavasti kaikki menee hyvin myös muussa elämässä. Olette kaikki mielessämme. <3

Ihana uni. Minäkin ajattelin ensimmäisen lapsemme olevan tyttö. Näin ei kuitenkaan ollut ja hyvä näin.. :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…