Siirry pääsisältöön

Ei, se on vain läskiä

"Oletko sinä raskaana?"
"Aivan varmasti olet. Et vain meinaa kertoa."
"Olen jo pitkään katsonut."
"Mitäs täällä on?"

Minun kropassani lihominen näkyy aina suoraan pömpössä. En liho sillä tavalla kivan tasaisesti joka puolelta. Vatsa vain kasvaa ja pyöristyy. Ylimääräistä ei ole kamalan montaa kiloa. Kymmenen kilon pudotus riittää minulle oikein hyvin. Jonkin verran tipahti viime syksynä, mutta sain menetyksen takaisin istuessani väsyneenä opiskeluhommien edessä koko kevään.

Suurimman osan ajasta olen ihan sinut kroppani kanssa ja minulla riittää kärsivällisyyttä odottaa, että elämäntapamuutos tekee kropasta timmimmän. En jaksa mitään kuureja. Nyt minulla on taas aikaa liikkua ja uskon vakaasti, että se riittää. Se ei vain ole kovin nopeaa.

Sitten kuulen liian lyhyessä ajassa liian monta raskausepäilyä. Minusta tulee kärsimätön ja vainoharhainen. Mietin koko ajan, kuka nyt pohtii mahdollista raskauttani.

Usein kysyjä on aikuinen, mutta vielä useammin se on lapsi. Lapset ovat vaikeita. Aikuisille voi suuttua tuollaisista epäkohteliaisuuksista. Aikuisille voi vastata napakasti takaisin. Lapselle ei voi. Lasta täytyy ymmärtää eikä hänelle yleensä voi edes selittää. Toisaalta lasten raskauspohdinnoilla ei ole niin paljon väliä, mutta se saa minut miettimään, kuinka moni aikuinen vahtii vatsanseutuani, muttei uskalla kysyä.

"Ei, se on vain läskiä." Paska, paska kroppa.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Minullekin kertyy nykyään, hoitojen jälkeen, vatsan seudulle ylimääräistä. Se tuntuu niin epäreilulta... mieluummin ottaisin isot reidet, koska niistä ei kukaan kysele, että onkos syöty vähän liikaa Fazerin sinistä!

Ehkä lapsillekin on hyvä opettaa, että kanssaihmisten ulkonäköä ei ole useinkaan kohteliasta kommentoida?
Anonyymi sanoi…
Ite olen onneksi pysynyt suht mitoissa, mutta olen tullut tosi herkäksi sen suhteen, etten ensimmäisenä ole pukemassa esim. empirelinjaista löysää tunikaa päälle. Joku hypersensitiivinen itsesuojelutaktiikka, ettei vaan loisi raskausmaha vaikutelmaa. :D
Anonyymi sanoi…
"Ihan kuin olisit hieman pyöristynyt". Argh, saisivat tuijotella omia mahanahkojaan. Esimerkiksi endometrioosi voi turvottaa vatsan tosi pyöreäksi. En myöskään nauti kehotuksista saada lisää lihaa luiden ympärille. Ei se lisääntymiskykyni sillä parane. Missä ihmisten käytöstavat?
Illusia sanoi…
On se kyllä hämmästyttävää. Itse olen sellainen, että en huomaa ihmisten kropan muutoksia ennen kuin esimerkiksi raskaus on todella selkeä. Siksikin ahdistaa, että jotkut ottavat elämäntyökseen toisen vartalon tarkkailemisen.

Endometrioosi turvottaa tosiaan aika paljon. Siis nykyäänkin, kun minulla ei ole enää varsinaisia menkkoja. Hormonihoidotkin turvottavat puhumattakaan itse ivf-hoidoista. Hankala elämäntilannekin turvottaa. Kaiken vaikean keskellä ei aina jaksa huolehtia itsestä tarpeeksi paljon. Jokaisessa tapauksessa huomion vetäminen kroppaan on kurjaa.

Lasten kanssa se on vaikeaa. Jos joku lapsi kysyy, olenko raskaana, en mielelläni vetäisi siihen mukaan läskikeskustelua. Minusta on nimittäin tärkeää, ettei lasten kanssa käydä keskustelua vartalon epäkohdista. Toki on eri asia, jos joku kommentoi oikeasti läskeistä, mutta eivät lapset niin yleensä tee.
Sara sanoi…
Voih, kylläpä on ikävää käytöstä. Uteleville aikuisille voi tottavie sanoa suorat sanat, ja kyllä mielestäni vanhemmatkin voivat opettaa lapsilleen, että toisen ulkonäöstä kyseleminen ei ole hyvätapaista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…