Siirry pääsisältöön

Lääkäriluento

Viikko hujahti niin vauhdikkaasti, että en ole ehtinyt kirjoittaa ollenkaan lääkäriluennosta, vaikka olen sitä kyllä meinannut koko ajan tehdä. Osallistuimme viime lauantaina Pelan järjestämälle Adoptiolapsen terveydentila -luennolle. Luento oli kaksiosainen. Ensin käsiteltiin infektiotauteja ja lounastauon jälkeen terveystietolomaketta kohta kohdalta.

Minulle luento oli positiivinen kokemus. Olin kuullut monen kokeneen luennon hyvin masentavaksi, mutta itse olen tainnut jo aikaisemmin masentua näistä erityistarpeisiin liittyvistä aiheista ja lääkäriluento tuntuikin oikein positiiviselta. Tavallaan aikaisemmin on tuntunut tulevan sellaista viestiä, että meidän olisi oltava valmis kaikenlaisiin erityistarpeisiin, mutta nyt tuntuikin, että ei ole suuri synti vetää rasteja myös lomakkeen ei-laatikkoihin.

Helpotusta toi myös se, että ennakko-oletuksista huolimatta huomasimme mieheni kanssa olevamme aika samalla linjalla erityistarpeista. Keskustelu sujui siis todella hyvin ja saimme paljon irti päivästä. Erityistarpeet ovat sopivasti seuraavan neuvontatapaamisenkin aiheena, joten ajankohta lääkäriluennolle oli loistava.

Sairaudet ja vammat ovat omituinen vyyhti, josta pitäisi ehdottomasti tietää paljon enemmän. Etukäteen pahalta kuulostaneet eivät lääkäriluennon jälkeen kuulostaneetkaan ihan niin pahalta ja toisaalta ennalta viattoman kuuloiset saattavatkin olla oire pahemmasta tai itsessään vakavia.


Kommentit

Anonyymi sanoi…
toi ruksilista on kyllä vaikea.

Mutta onhan se sellainen, että joutuu oikeasti miettimään esim miten vaikea liikuntavamma, neurologinen sairaus tai muut pysyvä vaikea sairaus muuttaisi elämää. ja sen kanssa kannattaa olla rehellinen.

Itse kävin läpi piiiiitkän mietinnän miten minulla on oikeus laittaa rukseja jonnekin, kun jokainen lapsi on arvokas ja ei biologista odottavakaan rukseja mihinkään laita.

ja silti ylläreitä tulee. Meille tuli helpolla erityistarpeella lapsi- parin vuoden päästä onkin paljastunut kaikkea aika raskastakin. Mutta sellaista se elämä on- en osaisi kuvitellakaan elämää ilman juuri tätä rakasta meidän omaa lasta.

voimia pohdintoihin!

Joko teillä on muuten maa valittuna?
Illusia sanoi…
Kiitos kommenteista! Tällä hetkellä olemme kahden maan välissä. Vahvimpana on Etelä-Afrikka, toisena tulee Kenia.

Rastilista tosiaan tuntuu aika absurdilta eikä tietysti suojaa myöhemmin esiin tulevilta erityistarpeilta. Jotenkin kamalan kummallista sen täyttäminen on.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

Miten se on jo nyt noin iso?

Jo nyt alan huomata, kuinka nopeasti lapsi kasvaa. Hän käy läpi vaiheita ja jokaisen vaiheen jälkeen hän tuntuu isommalta. Hän oppii koko ajan niin paljon. Hän puhuu koko ajan enemmän ja on sylissä vähemmän.

Hän ei enää tarvitse vaippaa eikä kantoreppua kannata ottaa mukaan. Aina ei tarvita kärryjäkään. Hän juoksee tai pyöräilee.

Hän kasvaa myös fyysisesti. Kädet ja jalat venyvät. Taapero alkaa muuttua leikki-ikäiseksi.

Jo nyt toivon ensimmäistä kertaa, ettei hän kasvaisi ihan niin nopeasti. Minun iso pieni lapseni.

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!