Siirry pääsisältöön

Neuvoja

Kun taistelu hedelmöityshoitojen kanssa on kovimmillaan, haluavat ihmiset löytää lohduttavia sanoja. Usein nuo sanat lausutaan neuvojen muodossa ja kaikki lapsettomuuden kanssa taistelleet kyllä tietävät, kuinka hyödyllisiä nuo neuvot ovat. "Älä stressaa." "Ajattele positiivisesti." "Kaikella on tarkoituksensa." "Oletko kokeillut sitä, tätä tai tuota?" ja tietysti: "Nauttikaa nyt kaksin olosta. Tehän voitte vaikka matkustella."

Kun suurin suru biologisesta lapsettomuudesta oli selätetty ja adoptioprosessi jo käynnistetty, aloimme todella tietoisesti nauttia olostamme kahdestaan. Olemme matkustelleet, olemme syöneet ulkona, olemme tehneet paljon töitä. Olemme eläneet kunnon dinkkuelämää. Se on ollut oikein hyvää elämää. Siihen on kuulunut paljon ihanaa, monia elämyksiä, ylellisyyttä, nautiskelua ja hyvää oloa. Siihen on myös kuulunut paljon stressiä, väsymystä, kinaa ja kolotuksia. Toisinaan siihen on myös kuulunut tylsiä, väsyneitä viikonlopun iltoja Poliisit-maratonin parissa. Tai sitä, että yhteinen tekemisemme kulkee aina samoja latuja: Mennäänkö kahville? Joo, mihin? En tiedä. Sinne? Plääh. Tänne? Äh. ja niin edelleen.

Lopulta tuntuu siltä, että dinkkuvaihe on meidän elämässämme todellakin jo nähty. On aika uudistua. On aika muuttaa elämää. Lapsen saaminen on siis aivan täydellistä. Näin jälkikäteen ajatellen tämä on kaikista paras mahdollinen ajankohta lapsen saamiselle. Nyt vihdoin olemme todella valmiita.

Nyt saamme uudenlaisia neuvoja: "Lapsen saaminen muuttaa sitten todellakin kaiken. Tämä teidän pitää ymmärtää. Ei voi enää matkustella samaan tapaan. Ei voi enää viipyä myöhään kaupungilla. Ei voi enää tehdä töitä samaan malliin. Lapsen kanssa kaikki on erilaista."

Kuten neuvot yleensä, tämäkin ärsyttää. Emme ole tyhmiä. Tiedämme, että elämämme muuttuu. Haluamme, että elämämme muuttuu. Samalla tiedämme myös, että emme voi ruveta vanhemmiksi vain teoriassa. Meidän ei kannata istua kotona harjoittelemassa lapsiperheen elämää ennen kuin lapsi tulee. Meidän ei kannata rajoittaa olemistamme ja menemistämme vielä.

Minun mielestäni meidän kannattaa elää tätä dinkkuelämää niin täysillä kuin pystymme. Meidän kannattaa keskittää energiaamme muuhun kuin odottamiseen. Sillä tavalla aika kuluu nopeammin.

Ja hyvällähän tämäkin taas sanotaan. Huolehditaan ja halutaan auttaa. Ymmärränhän minä sen.

Kommentit

T sanoi…
Oiva kirjoitus ja varmasti jokainen on tästä saanut osansa, niin rasittavaa kuin se onkin.

Huvittavaa sinänsä saada neuvoja (siinä vaiheessa jos yrittää biologista) joltain syvästä katseesta raskautuneelta kun todennäköisesti lapsettomat ovat sangen tarkkaan paneutuneet lisääntymiseen liittyviin tavallisiin ja erityisiin koukeroihin ja etenkin niihin erityiskysymyksiin, jotka omalla kohdalla tekevät raskautumisesta haastavaa tai joskus jopa mahdotonta.

Ja mitä tulee sitten lapsiperheeksi valmistautumiseen - etpä olisi voinut tuota osuvammin kuvata. Ihan samanlaisia tuntemuksia! Omana riesanani on nyt kohta 7kk unettomuus ja on myös ihan samaan sarjaan kuuluva "hyvä neuvo": "nuku nyt kun voit, sitten kun vauva tulee niin se valvottaa seuraavat 2 vuotta". :)
Anonyymi sanoi…
Näitä kommentteja kaikki odottajat varmasti saavat kuunnella ja on se kyllä ärsyttävää. Lapsen tuomat muutokset elämässä ovat todellakin erittäin tervetullutta näin pitkän odotuksen jälkeen! Sitä paitsi kaikkia mahdollisia ongelmia on turha murehtia etukäteen, se kun ei välttämättä edes osu omalle kohdalle. Onnea prosessin etenemisestä!

L
Mrs Bonfire sanoi…
Tämä kirjoitus olisi voinut olla omasta kynästäni! Aivan samoilla linjoilla.
Nyt kun olemme adoptiolapsen saaneet, niin voin sanoa, että parhaiten valmistaudutte juuri niin kuin nyt teette, eli nauttimalla täysillä dinkku-elämästä, sillä tähän ei voi millään lailla valmistautua :-)

Illusia sanoi…
Kiitos näistä! Mukava kuulla, etten ole pähkäilyjeni kanssa yksin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…