Siirry pääsisältöön

Endometrioosin uudet kuviot

Tänään kävin polilla kontrollissa. Olin etukäteen ajatellut, että joudun puhumaan itseni laparoskopiaan. Edellisellä kerralla lääkäri nimittäin oli aika varovainen leikkauksen suhteen ja oli sitä mieltä, että lääkkeitä kannattaa kokeilla ensin. Olin siis ajatellut, että tämä kerta menee samaan tapaan, mutta eipä mennytkään. Lääkäri kyseli ja kuunteli viimeiset kipukuulumiseni. Ultrassa löytyi kaksi uutta kystaa. Lisäksi vanha kysta oli kasvanut neljäsenttiseksi.

Lääkäri otti leikkauksen puheeksi ja sanoi, että olisi syytä pohtia radikaalileikkausta yhtenä vaihtoehtona. Siirryin jonottamaan leikkaavalle lääkärille leikkauksen suunnitteluun. Odotusajaksi otetaan kokeiluun Primolut, joka on taas uusi keltarauhashormoni. Lisäksi sain kokeiluun uusia särkylääkkeitä, joiden nimeä en nyt millään muista.

Vaikka olin ajatellut itsekin leikkausta, en osannut odottaa, että kohdallani radikaalileikkaus olisi mahdollinen. Jotenkin se järkytti aika lailla. Pelottavan suuri operaatio saattaa siis olla tulossa.

Sain mukaani myös virstanäytepurkin. Näytteestä tutkitaan punasoluja. Jos niitä on virtsan seassa, endometrioosi on kasvanut virstarakkoon.

Olen taas tänään vuodattanut kyyneleitä tämän sairauteni vuoksi. Olen siihen niin väsynyt. Olen väsynyt jatkuviin kipuihin, mutta myös siihen, että tauti tarjoaa aina vain huonoja uutisia.

Kommentit

Peikkomagneetti sanoi…
Eikä niihin huonoihin uutisiin ole koskaan valmis, vaikka kuinka yrittäisi. Olen kamalan pahoillani :(
Anonyymi sanoi…
Voi :( voimia tulosten ja lääkäriajan odotteluun!
Anonyymi sanoi…
Kurjia uutisia sairaudesta. Sellaisen toivonpilkahduksen haluaisin kuitenkin tarjota, että itselläni endometrioosi oli luultavasti lapsettomuuden syy, vaikkei mitään varmaa koskaan pystytty sanomaankaan. Kuukautiskivut olivat varsinkin lapsettomuushoitojen aikana välillä todella kovia, aivan työkykyisen rajamailla olin ensimmäisinä vuotopäivinä, vaikken saikulla usein ollutkaan. Sitten saimme adoption kautta lapsen, vielä toisen ja lopulta kolmannenkin. Perhe-elämän tiimellyksessä endo tuntuu hellittäneen. Eihän ne kiinnikkeet ja muhkurat sisuksista sinänsä ole mihinkään menneet, mutta kuukautiskipujen osalta pärjään jälleen hyvin buranalla ja panadolilla ja kun jokakuukautista pettymyksentunnetta ei ole, koko juttu on paljon helpompi sietää. Hormoneja tai leikkauksia ei sitten lopulta tarvittukaan ja kohta alkaa olla sen verran ikää, että asia lienee pian pois päiväjärjestyksestä. Toivoa on!
Nellie Garota sanoi…
Äh! Voi ei... :( Toivon kovasti jaksamista kipuihin ja leikkauksen odottamiseen. Odottaminen on kurjinta mutta kyllä kaikki vielä hyväksi kääntyy.
Illusia sanoi…
Kiitos myötäelämisestä! Nämä ovat tärkeitä kommentteja.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…