Siirry pääsisältöön

Olepas varovainen, ettei se tartu. Heh heh!

Tapasin koulutuksessa vanhan kollegan. Kerroin olevani äitiysloman sijaisena ja että lähikollegoistani kolme neljästä on tällä hetkellä äitiyslomalla. Miten onnistuinkin petaamaan juuri näille vitseille paikan? Miten en osannut olla varuillani? Jotenkin kai luotin siihen, että tällä ihmisellä olisi ollut tilannetajua.

"No, sehän onkin sitten hedelmällinen työpaikka. Kannattaa olla varovainen, ettei se tartu. Heh heh!" onnistui hän vitsailemaan.

Yritin kohteliaasti hymyillä, mutta kyllä se saattoi irvistykseksi mennä. Mielessä ainakin siinä vaiheessa vilisivät kohdunpoisto, hoidot, adoptio ja kaikki muu. Luulen, että ajatukset näkyivät kasvoilla, vaikka yritin. Siihen se keskustelu sitten loppui eikä se kyllä harmita.

Kyllästyttää, että näitä tulee jatkuvasti vastaan. Edelleen, vaikka kaikesta vaikeasta alkaa jo olla kauan aikaa. Yleensä olen kyllä varovaisempi. Osaan jo todella taitavasti välttää sellaisia puheenaiheita, jotka voivat johtaa näihin kysymyksiin.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
On kyllä rasittavia tuollaiset tilanteet, joissa tajuaa toisen olevan autuaan tietämätön koko tahattoman lapsettomuuden ja siihen liittyvien sairauksien olemassaolosta, ja ymmärtämätön mitä toiselle on sopivaa sanoa..
Anonyymi sanoi…
I so know. Minulle kävi juuri noin kampaajalla. Vitsailuun osallistui myös perheenjäseneni, joka todellakin tietää tilanteestani. Kyllä se välillä vaan v*ttaa, että toisilla on varaa vitsailla. Tsemppiä sinulle.
Illusia sanoi…
Kiitos! Se on kyllä äärettömän rasittavaa. Aina silloin tällöin näitä tulee. Harmi, että yleensä edelleen menen mykäksi. Pitäisi vain täräyttää totuuksia vastaukseksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…