Siirry pääsisältöön

Olepas varovainen, ettei se tartu. Heh heh!

Tapasin koulutuksessa vanhan kollegan. Kerroin olevani äitiysloman sijaisena ja että lähikollegoistani kolme neljästä on tällä hetkellä äitiyslomalla. Miten onnistuinkin petaamaan juuri näille vitseille paikan? Miten en osannut olla varuillani? Jotenkin kai luotin siihen, että tällä ihmisellä olisi ollut tilannetajua.

"No, sehän onkin sitten hedelmällinen työpaikka. Kannattaa olla varovainen, ettei se tartu. Heh heh!" onnistui hän vitsailemaan.

Yritin kohteliaasti hymyillä, mutta kyllä se saattoi irvistykseksi mennä. Mielessä ainakin siinä vaiheessa vilisivät kohdunpoisto, hoidot, adoptio ja kaikki muu. Luulen, että ajatukset näkyivät kasvoilla, vaikka yritin. Siihen se keskustelu sitten loppui eikä se kyllä harmita.

Kyllästyttää, että näitä tulee jatkuvasti vastaan. Edelleen, vaikka kaikesta vaikeasta alkaa jo olla kauan aikaa. Yleensä olen kyllä varovaisempi. Osaan jo todella taitavasti välttää sellaisia puheenaiheita, jotka voivat johtaa näihin kysymyksiin.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
On kyllä rasittavia tuollaiset tilanteet, joissa tajuaa toisen olevan autuaan tietämätön koko tahattoman lapsettomuuden ja siihen liittyvien sairauksien olemassaolosta, ja ymmärtämätön mitä toiselle on sopivaa sanoa..
Anonyymi sanoi…
I so know. Minulle kävi juuri noin kampaajalla. Vitsailuun osallistui myös perheenjäseneni, joka todellakin tietää tilanteestani. Kyllä se välillä vaan v*ttaa, että toisilla on varaa vitsailla. Tsemppiä sinulle.
Illusia sanoi…
Kiitos! Se on kyllä äärettömän rasittavaa. Aina silloin tällöin näitä tulee. Harmi, että yleensä edelleen menen mykäksi. Pitäisi vain täräyttää totuuksia vastaukseksi.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Emme me lukkiutuneetkaan kotiin

Adoptioon valmistautuessamme kävimme kursseilla ja neuvonnassa. Niistä jäi monia asioita mieleen. Yksi niistä asioista on se, että kiintymyssuhteen kehittymisen vuoksi olisi hyvä rauhoittaa aluksi elämä oman perheen keskeiseksi. Lapsen on hyvä oppia ensin tuntemaan omat vanhemmat ja vasta sitten alkaa tutustua muuhun maailmaan.
Me emme ole totelleet.
Jo hakumatkalla kyläilimme tuttavaperheessä ja kotiin päästyämme olemme tavanneet monia ihmisiä. Tietysti monet haluavat nähdä meidät. Ja me haluamme nähdä ystäviämme ja perhettämme! Tietenkin haluamme. Meillä oli heitä aivan älytön ikävä silloin, kun vietimme melkein neljä viikkoa hotellin muurien sisäpuolella tutustumassa toisiimme.
Meidän elämämme on sellaista. Me tapaamme ihmisiä, koska ihmiset ovat meille tärkeitä. Vietämme me tietysti paljon aikaa keskenämmekin. Halaamme, sylittelemme ja leikimme. Kerromme, että rakastamme. Meidän ihana perheemme!

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

Onnen keskelle tuli myös suru

Siitä on nyt tarkalleen viikko. Hain koiran veljeni luota kotiin. Kävin sen kanssa viimeisellä lenkillä. Rapsuttelin sitä takapihalla ja syötin viimeisiä herkkuja. Nostin sen viimeisen kerran autoon, ja mieheni ajoi sen kanssa eläinlääkäriin.

Koiran kuolema sattuu kovasti. Tuntuu syylliseltä. Aina välillä havahdun ajattelemaan, ettei kukaan pidä huolta siitä. Se on nyt aivan yksin. Me hylkäsimme sen.

Olen onnellinen. Sain ihanan koiran, joka kulki mukana niin monessa. Kahdentoista vuoden ajan minä pidin huolta siitä ja se piti huolta minusta. Se vei minut ulos silloinkin, kun olisin mieluummin jäänyt ikuisiksi ajoiksi itkemään sänkyyn. Se juoksi minun kanssani silloin, kun oli pakko juosta kovaa, että saisi ahdistuksen salpaamat keuhkot taas toimimaan.

Minulla on aivan älytön ikävä. En saa enää koskaan silittää sen mustaa pehmeää karvaa. Se ei enää koskaan nuku jaloissani. Se ei enää saa hepuleita pelkästä elämän ilosta. Se ei enää ulvo, kun paloauto ajaa ohi. Sen tyhjä panta makaa kä…