Siirry pääsisältöön

Ensimmäinen kerta tätäkin — Päivystyksen kautta osastolle

Endometrioosi todella palasi elämääni rytinällä. Tiistaina alkanut kipu muuttui keskiviikon aikana koko ajan rajummaksi. Torstaiaamuna pyysin miestä viemään minut päivystykseen. Kipu oli sietämätöntä eikä mikään lääkitys auttanut. 

En ole aikaisemmin joutunut käymään päivystyksessä kipujeni kanssa. Ne ovat aina olleet sillä tavalla hoidossa, että en ole tarvinnut akuuttia apua. Lääkearsenaali on riittänyt. 

Kipu pysyi poissa kolme vuotta. Siitä lähtien, kun menin makaamaan leikkauspöydälle. Ja aivan yhtäkkiä kipu olikin niin kovaa, että en pärjännyt sen kanssa kotona. Se ei loppunut, vaan koveni hetki hetkeltä. Kipu sai minut oksentamaan ja vaikertamaan ääneen. En voinutkaan ottaa sitä vastaan samoilla keinoilla kuin aikaisemmin. Oli pakko hakea apua. 

Päivystyksessä epäiltiin ensin umpisuolta ja virtsakiviä. Varjoainekuvaus paljasti kuitenkin totuuden: endometrioosikysta on kasvanut ja alkanut painaa munuaista. Sen seurauksena munuainen oli turvonnut ja tulehtunut. Kipu tuli munuaisesta ja oli sen vuoksi erilaista kuin aikaisemmin.

Minua kuljetettiin koko päivä pyörätuolilla pitkin sairaalan käytäviä. Päivystyksestä gynepolille ja sieltä urologille. Urologilta osastolle. Osastolta röntgeniin ja takaisin osastolle.

Nyt virtsajohtimen aukiolemista avittaa stentti (eli putki), ja minut leikataan jälleen kerran viimeistään syksyllä. 

Vaihdoin juuri päälleni omat vaatteet. Syön vielä lounaan täällä sairaalassa, ja sen jälkeen mies ja lapsi hakevat minut kotiin. 

Mutta miltä minusta nyt tuntuu? Pettyneeltä ja epätoivoiselta, turralta ja välinpitämättömältä, väsyneeltä ja luovuttaneelta, tyytyväiseltä ja onnekkaalta. Vaikka miltä, riippuen siitä, mitä osaa tästä kaikesta ajattelee.

Tämä ei taida koskaan olla ohi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olen yksinäinen

Kirjoitan nyt tekstin, jonka kirjoittamista olen suunnitellut jo useamman vuoden. Asia painaa minua jatkuvasti eikä se tunnu katoavan, vaikka olen yrittänyt ja toivonut pitkään. Tästä tulee vuodatus, joka sisältää aikamoisen määrän itsesääliä. Jostain syystä juuri tämän kirjoittaminen pelottaa minua. On vaikeaa olla avoin muustakin kuin lapsettomuuteen liittyvästä.
Olen yksinäinen. 
Yksinäisyys istahti minuun jo lapsuudessa. Olen kotoisin hyvin pieneltä paikkakunnalta ja kävin ala-asteeni 16 oppilaan koulussa. Minulla oli kaksi luokkakaveria. Meidän perheemme muutti kylään ulkopuolelta. Tiesin aina olevani vääränlainen. En kenenkään sukulainen, väärästä perheestä.
Opiskeluaikoina minulla oli useampikin todella läheinen ystävä. Jokaisen kanssa olin hyvin läheinen. Se oli paita ja peppu -ystävyyttä aina siihen saakka, kunnes ystävä hylkäsi minut paremman tieltä. Lopulta muutuin todella varovaiseksi. En uskalla kiintyä liikaa, koska en halua tulla enää hylätyksi.
Minulla on ja on ollut lähei…

"Naakat lentää yhdessä"

Minun on pitänyt kirjoittaa moneen otteeseen lapsen kielen kehittymisestä. Se on niin kiinnostavaa! Kiinnostavaa sekä yksityisesti että ammatillisesti.

Olen aloittanutkin sen postauksen kirjoittamista, mutta en ole ehtinyt sitä tehdä. En vielä hautaa ajatusta, mutta totean tässä vaiheessa sen, että kieli on kehittynyt käsittämättömän huimaa vauhtia.

Tänään hän kertoi minulle bussimatkalla esimerkiksi nämä asiat:
"Aurinko laskee alas. On menny jo. Hämärää. Pimeää. Valo päällä. Yö."
"Naakat lentää yhdessä. Lentää taivaalla. Sininen taivas."
"Junaa ei tankata. Sähkö tulee ylhäältä. Sähköjohto ylhäällä."
"Isi-ukkeli on jo kotona. Isi bussilla kotiin. Isi odottaa. Kissat odottaa."

Hän siis puhuu jo suomea. Voi kun itsekin oppisi kieliä tuota tahtia!

Vertaiset vertaansa vailla

Olen todella tyytyväinen siihen, että asuinpaikaksemme on valikoitunut yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Täältä löytyy nimittäin kaikkea, mitä tarvitsen. Myös paljon muita adoptioperheitä.
Tapaamme muita adoptioperheitä virallisissa tapaamisissa kaksi kertaa kuukaudessa. On isompi adoptiokerho, joka kokoontuu viikonloppuna ja pienempi, joka kokoontuu arkisena aamupäivänä.
Eniten kadun odotuksessani sitä, että en ikinä etsiytynyt näihin kerhoihin. Odottaminen tuntui niin epävarmalta ja tuskastuttavalta, että pelkäsin tavata perheitä. Pelkäsin, että ikävä kasvaisi liian kovaksi ja että lasten ja vanhempien näkeminen riipaisisi yhtä syvältä kuin kriisin pahimpana aikana. 
Olisi kannattanut päästä pelosta yli. Olisin nähnyt, kuinka tavallista ja luonnollista elämä adoptiolapsen kanssa on. Kuinka tuoreetkin perheet voivat poistua kotoaan ja osallistua kerhoon. Kuinka erityistarpeet, kiintymyssuhteet ja muut ongelmat eivät olekaan olemista määrittävä tekijä. Kuinka iloista ja riehakasta…